Wednesday, October 17

Deze week kwamen toevallig twee onderwerpen uit het nieuws leuk bij elkaar in een perfecte symbiose van mijn eigen hersenpan/schors/kwab, onderdeel van je brein.

Ten eerste was het mijn grote idool en schrijftechnisch wonder der simpel doch doeltreffenheid Joris Luyendijk die de NS-publieksprijs won met zijn meesterwerk 'Het zijn net mensen (niet gelezen? GIJ KETTER!)
Dit kleine verhaal met epische impact op mijn visie op nieuwsverslaggeving (in dit geval uit het midden-oosten) heeft als uit te werken stelling dat de media vaak niet de waarheid vertellen maar alles door een al dan niet door propaganda, kortzichtigheid, gebrek aan inzet gekleurde bril zien die ons door het 8 uur journaal als waarheid wordt verkocht.

Ten tweede was er het een en ander in het Amsterdamse Stadsdeel waar ik werk, Slotervaart.
Iets met een make-over van wat agenten en daaropvolgend een politiebureau.
Zeg maar een Marokkaanse spin-off van het geflopte Bridget-Talpa programma 'Je leven in de steigers'.

Wat mij de afgelopen dagen hierin is opgevallen zijn een aantal dingen, die ik hieronder puntsgewijs opnoem
1-Er is zeer veel media-aandacht
2-Slotervaart wordt steevast probleemwijk genoemd.
3-Het speelt zich echter voornamelijk af rond het Augus Allabeplein
4-Dit is al jaren een probleemgebied samen met wat omringende buurtjes.
5-De rest van Slotervaart is zeer rustig, zelfs redelijk middle-class want ik kan de meeste huizen hier niet betalen.
6-Daar wordt geen aandacht aan besteedt
7-Er staan meer cameraploegen klaar dan jeugdig tuig dat het politiebureau als een stel Ado-fans op Ajaxgrond bekogeld met wat stenen
8-Er zijn twee (ik herhaal TWEE!, dus 2!!!) auto's in de fik gegaan in TWEE nachten en de vergelijkingen vallen al met Parijs. Bovendien zag ik aan de mediabeelden dat een van die autos van Greenwheels was. Terecht dat je die in de fik steekt, maar dat terzijde.
9-Dit is niet veel
10-Toch wordt het gebracht op het Journaal dat er opnieuw EEN AUTO in de fik is gestoken, met vervolgens wat beelden van loeiende sirenes en drie brandweermannen die een beetje autootje staan te blussen.
11-Er zijn waarschijnlijk meerdere mensen op straat om een reactie gevraagd, maar juist de marokkaan die in gebrekkig nederlands zegt dat de politie stom is dat ze Bilal loodvergiftiging hebben gegeven wordt er uitgepikt. Stigma de Pigma!

Leg ik deze door de media als zeer heftige en schokkende gebeurtenissen naast Joris' boek, dan zijn de parallelen ludiek opvallend!
-De media overdrijft dat Slotervaart een probleemwijk is. Slechts DELEN zijn een probleem. Net als in het midden-oosten alles erop gericht zou zijn westerlingen in naam van Allah de strot af te snijden, zijn hordes straatterroristen er opuit om hand in hand met de Hofstadgroep de Naam der Wet naar het leven te staan met diverse formaten sierbestrating.
-Er is overtrokken aandacht voor een handjevol onruststokers dat breeduitgemeten op de voorpagina's van kranten wordt gedefinieerd als een soort Banlieu-jeugd dat veldslagen levert met de politie
-Hysterisch reageert de media als er een auto in de fik gaat, er is dus een overtrokken reactie op de kleinste gebeurtenissen.

Joris heeft dus gelijk als hij schrijft dat de media
-slecht geinformeerd is
-nieuwsgeil alles op de buis flikkert wat een beetje aansluit bij hun slechte informatie
-Selectief omgaat met reacties van mensen en alleen de meest spectaculaire beelden op de buis pleurt.

Geen wonder dat mensen denken dat het hier heel erg uit de hand aan het lopen is en dat er de hele avond opstootjes zijn en een GRIMMIGE sfeer in de buurt hangt.
Ik ben er net nog geweest, de Albert Heijn naast het politiebureau met inmiddels wat gemozaiekt glaswerk verkoopt echt prima mueslibollen.
Afgezien van wat extra politie is er bar weinig aan de hand.

Joris heeft dan ook gelijk, hoewel hij waarschijlijk niet eens zo ver van huis had gehoeven om zijn boek te schrijven.
Als je iets verder kijkt zijn ook Slotervaarters net mensen.

1 comment:

mvdw said...

erratum:

het waren gister 2 auto's die uitbrandden.

OEEEEEEHHHHHH.......

Rex Mundus MVDW est

My photo
Haarlem, Netherlands
Unshaved but Wellbehaved

KLIK VOOR HARDE ACTIE!