Tuesday, May 2

Koninginnedag = Bier.

Zoveel moge duidelijk zijn. Maar waarom? Ik zal het proberen uiteen te zetten:
Na het doorstaan van een aangename, hoewel frisse versie van koninginnenach, waarin een goede jazzzangeres het moest afleggen qua originaliteit aan de in behoorlijk benevelde toestand verkerende Tijs van Leer op een open podium bij cafe de Blaffende Vis togen wij koudgeworden een plaatselijke kroeg in. (wie de naam 'Blaffende Vis'bedacht heeft verdiend overigens mijns inziens de aanmoedingingsprijs voor emigratie, welke lul verzint er nu dat je je cafe de Blaffende Vis moet noemen, maar goed, dat zijn van die kleine dingen waaraan ik me KAPOT kan ergeren)

In deze kroeg die plotskklaps volstroomde met al in kennelijke staat verkerende ballen (NEE HEKS, we drinken hier gewoon een bieURRRtje) en purmerenders met plastic WK-helmen die duits over de bar schreeuwend hun joligheid afreageerden op het aanwezige barpersoneel, dat er duidelijk niet aan gewend was dergelijke hordes volk te bedienen, laat staan hordes die de ethiek rondom een avondje uit in een wat luxer eetetablissement al bij biertje 2, uren daarvoor, achter zich hadden gelaten, deed zich de verlichtende situatie voor dat mij het volgende te binnenschoot:

Het is grappig om te zien hoe een keurige verzameling mensen zich op een avond als de 28e april van dit jaar zich onder invloed van weetikveelwat een andere sociale verhouding tot elkaar aanmeet, die weinig van doen heeft met de realiteit, welke zich dagelijks op veelal exact dezelfde plekken afspeelt en bovenal verbaasde het mij plotseling hoe gemakkelijk dit gaat.
Koninginnedag is per nu voor mij dan ook niet langer een avond waarop je verbroederd met de medemens onder het genot van bier en goede muziek in naam van ons totaal ondemocratisch, achterhaalde maar wel leuk excuusvoorbierzijnde koningshuis lallend door de Westerstraat doolt.

Het is voor mij alsof ik een andere wereld betreedt, bevolkt door dezelfde mensen, op dezelfde plek ,met dezelfde middelen en, maar op dusdanig andere sociale spelregels gebouwd, dat binnen de sociale stelsels die samen de nederlandse maatschappij vormen zich andere verhoudingen bouwen die de herkenbaarheid van de dagelijkse realiteit van diezelfde maatschappij vervormen, soms tot het onherkenbare af.

Het is dus geen feest van traditie binnen de Normale nederlandse samenleving. Het is een feest waarbij het net is alsof de hele nederlandse maatschappij tijdelijk naar Mars wordt getransporteerd, daar zich onder de veranderde omstandigheden sociaal aanpast aan de nieuwe situatie en zo goed en zo kwaad als het gaat zich een houding aanmeet die overeenkomt met hetgeen dat men waarneemt in DIE specifieke realiteit.

Koninginnenacht (-en dag incluis maar daarover nu even niets) is daarom een andere realiteit buiten de dagelijkse realiteit, zonder deze bestaande realiteit volledig te ontvluchten, maar op de een of andere manier op een ander niveau getild wordt en zich daar gedurende een bepaalde periode bevindt, waarna deze als vanzelf weer afdaald naar de normale realiteit.
Hoewel de metafoor van de bijna-doodervaring zich opdringt, zal ik dit niet durven uitwerken aangezien de AIVD w.s. mijn site observeert en op basis van de woordencombinatie 'dood' en koningshuis in 1 bericht nog wel eens rare dingen kan gaan denken over mijn persoonlijkheidstoornis en de mogelijke staatsrechterlijke gevaren welke deze met zich meebrengt.

Daarom een ander voorbeeld:
Het is net als in een soort helikoptervlucht, je vliegt over hetzelfde huis waar je dagelijks langsloopt, maar het ziet er anders uit dan op de grond, dus je blik en dus je denken wordt afgestemd op datgene wat je ziet en alles wat zich tot datgene verhoudt veranderd dusdanig qua uiterlijk dat de wijze van perceptie veranderd en dus veranderd je denken en handelen richting datgene wat je ziet, namelijk het huis dat je dagelijks voorbijloopt. Loop je er dagelijks omheen, nu hoeft dit niet en je vliegt er overheen. Hetzelfde huis, andere situatie, andere perceptie, andere keuzes.Zo is het ookmet koninginnedag/nacht

Ik denk dit alles samen te kunnen vatten in een sluitende definitie van de realiteit die koninginnedag /nacht is.
Mijn formule luidt: Kongininnedag= bier.

Bent u afgehaakt in uw huidige realiteit van op de juiste hoogte afgestelde ARBO-beeldscherm met dito stoel en drie kwartier lunchpauze om grappen over SBS6 te maken?
Misschien dat je in de realiteit van koninginnedag/nacht genoeg bier op hebt op deze invalshoek beter te begrijpen.
Tot volgend jaar zou ik zeggen, dan praten we verder op Mars.

Rex Mundus MVDW est

My photo
Haarlem, Netherlands
Unshaved but Wellbehaved

KLIK VOOR HARDE ACTIE!